Musidesk Ouverture

Musidesk Rijnbrink is een professionele partner voor de amateurmuziek in Nederland. De focus van de dienstverlening van Musidesk richt zich op de instrumentale amateurkunst, met als speerpunten blaasmuziek en bibliotheken. De organisatie focust zich op het beoordelen, beheren en beschikbaar stellen van bladmuziek voor de blaasmuzieksector. Daarnaast streeft Musidesk er naar om de zichtbaarheid, vindbaarheid en beschikbaarheid van bladmuziek voor bibliotheken te verbeteren. 

Datasets

Bij dit project gaan Musidesk, leden van de werkgroep metadata van Podiumkunst.net en medewerkers van de Koninklijke Bibliotheek de metadata van de grote collectie voor de blaasmuzieksector mappen (lees overzetten) naar het RDA-model. De collectie van Musidesk is de eerste collectie die wordt opgenomen in de Podiumkunst.net knowledge graph en wordt daarmee digitaal vindbaar en bruikbaar voor het publieke domein. Met een knowledge graph worden data aan elkaar verbonden en “worden niet getoond in afzonderlijke tabellen of datasets, maar als een netwerk van entiteiten en relaties tussen die entiteiten” (Frankwatching, 2020)

Omdat Musidesk een openbare bibliotheek is kan zij direct een grote, maar overzichtelijke, dataset aanleveren waar de werkgroep mee aan de slag kan. Het feit dat Musidesk al over zo’n overzichtelijke dataset beschikt en een veelzijdige collectie in beheer heeft maakt haar de ideale partner om al gauw met het RDA-model te kunnen werken. Maar eerst moeten alle datavelden van de collectie op de juiste wijze worden beschreven. De metadata van een CD komen niet op alle velden overeen met die van een stuk bladmuziek en daarom gaat de werkgroep eerst een paar voorbeelden in het RDA-model plaatsen. 

Verlichten van de systeemdruk

Met die voorbeelden vormt het Musidesk project tevens de basis voor de standaard metadata terminologie die Podiumkunst.net gaat hanteren. Die is dan ook weer gebaseerd op geautoriseerde Linked Open Data (LOD) bronnen zodat de Podiumkunst.net knowledge graph ook te verbinden is met knowledge graphs van andere partijen en partners van Podiumkunst.net, zoals bijvoorbeeld die van het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE). 

Met dit project zetten we een belangrijke stap naar het verlichten van de systeemdruk bij de collecties uit de podiumkunsten. Tot nu toe werden podiumkunstinstellingen geacht hun collecties te verbinden met standaarden, gemaakt voor boeken. In die systemen past data over de bezetting van een muziekstuk bijvoorbeeld niet. Een knowledge graph speciaal voor de podiumkunstsector moet het digitaal verbinden van, zoeken naar en gebruiken van muzikale én theatrale stukken aanzienlijk aanmoedigen.