.

Studenten Informatiekunde ontwikkelen prototype theater-app

In het voorjaar van 2024 gingen studenten Informatiekunde van de Universiteit Utrecht opnieuw aan de slag voor Podiumkunst.net. Binnen de collegereeks Ontwerpen van Interactieve Systemen maakten studenten kennis met de ontwerppraktijk: aan de hand van opdrachten van gevarieerde werkgevers doorliepen ze een ontwerptraject zoals ze later in hun carrière regelmatig zullen tegenkomen.

Podiumkunst.net was dit jaar voor de tweede keer bij het project betrokken als een van de opdrachtgevers. Vorig jaar werd een prototype voor een muziek-app door de studenten ontworpen. Dit jaar lag de focus op theater en gingen ze aan de slag met het ontwerpen van een prototype voor een eventueel toekomstige Theaterencyclopedie-app.

Jongere doelgroep

De Theaterencyclopedie bestaat al sinds 2011 als website voor desktop en mobiel en wordt jaarlijks door ruim 650.000 mensen bezocht. Een relatief klein aandeel daarvan is jonger dan 35 jaar. Bovendien lijkt er op de huidige website, gebaseerd op het Wikipedia-principe, regelmatig een te hoge drempel te zijn voor mensen om zelf pagina’s aan te maken, te bewerken en/of te verbeteren. 

De opdracht voor de studenten was dan ook om een prototype voor een app te maken die beter aansluit bij een jongere doelgroep, maar die tegelijkertijd ook door een oudere doelgroep goed te hanteren moet zijn. Gebruikers zouden via de app snel en gemakkelijk de informatie moeten kunnen vinden die ze zoeken, en daarnaast moeten worden aangespoord om eventueel ontbrekende informatie zelf toe te voegen. Aangezien het een ontwerpopdracht betrof, was het geen vereiste dat de app ook technisch zou werken. 

Aan de slag

De studenten konden zich aan het begin van de collegereeks inschrijven op een van de vijf aangeboden projecten. Een kleine dertig mensen zijn, verdeeld over vijf groepjes, aan de slag gegaan voor de Theaterencyclopedie. Eind februari vond de eerste sessie plaats, waarin Milco Feijnenbuik (hoofdredacteur Theaterencyclopedie) een presentatie gaf over de website en de opdracht nader uitlegde. Vervolgens kregen de groepjes elk tien minuten om aanvullende vragen te stellen aan Milco en de rest van het projectteam, bestaande uit Mijke Sekhuis en René Voorburg van Podiumkunst.net. 

Na deze sessie zijn de studenten zelf aan de slag gegaan. Als onderdeel van het traject creëerden ze fictieve personages als potentiële gebruikers, en werden eerdere versies van het prototype getest door echte proefkonijnen. Toewerkend naar het eindsymposium op 11 april kregen de groepjes tussendoor ook tweemaal de gelegenheid om hun stand van zaken te presenteren en extra vragen te stellen aan de opdrachtgevers. Deze sessies zorgden bij sommige groepjes, zo bleek bij de eindpresentaties, voor hernieuwde inzichten en andere wegen die werden ingeslagen. 

Gevarieerde resultaten

Tijdens het eindsymposium werden de vijf mogelijke ontwerpen getoond. Ondanks dat alle groepjes dezelfde opdracht hadden ontvangen, werden er vijf verschillende ontwerpen getoond; elk met een eigen focus en feeling. Een veelvoorkomend item van de studenten was de mogelijkheid om favoriete pagina’s te kunnen opslaan, zodat gebruikers deze gemakkelijk kunnen terugvinden. Ook een speciale Voor jou-sectie op het startscherm, welke via algoritme en/of aangegeven voorkeuren kan worden samengesteld, zou volgens de studenten kunnen helpen bij het aansporen om sneller op artikelen te klikken. 

Uiteindelijk werd er één groepje tot winnaar gekozen. In dit ontwerp kwam de uitstraling van de huidige website herkenbaar terug, maar in opgefriste vorm. De lay-out van de pagina’s was onder handen genomen. Zo waren de verschillende hoofdstukken op een pagina bijvoorbeeld verwerkt in een uitklapmenu, en werd het bewerkingsformulier voor mobiele weergave een stuk aantrekkelijker gemaakt. Het zorgde voor een overzichtelijker geheel. Bovendien kregen gewenste alternatieve presentatievormen, zoals een jukebox en tijdlijnen, een mooie plek binnen het ontwerp.

De resultaten waren al met al inspirerend te noemen. Komende tijd zal er worden nagedacht welke elementen wellicht al voor de huidige website relevant kunnen zijn om toe te passen. Natuurlijk wordt er ook onderzocht of er mogelijkheden zijn om daadwerkelijk een Theaterencyclopedie-app te ontwikkelen.

door Milco Feijnenbuik