.

Lancering archieftool voor gezelschappen: PodiumArchief houdt theatergeschiedenis levend

De Arnhemse gezelschappen Theater Oostpool en Muziektheater De Plaats lanceren een digitaal archief. Ondersteund door softwareontwikkelaar Avisi en netwerkorganisatie Podiumkunst.net ontwikkelden zij een archiefoplossing die breed inzetbaar is in de podiumkunstensector: PodiumArchief. Het archief, dat toegang geeft tot de artistieke en productionele gegevens van de gezelschappen, is vanaf nu toegankelijk voor het publiek via app.podiumarchief.nl.

Theater is een vluchtig medium. Wat blijft er over van een voorstelling als het voor de laatste keer gespeeld is? De kans bestaat dat de artistieke visie op de vraagstukken uit een voorstelling die op het moment van maken urgent zijn, vervliegen met de tijd. PodiumArchief is ontstaan vanuit de overtuiging dat deze verhalen in een openbaar archief levend blijven voor publiek en makers. Zo wordt PodiumArchief een krachtig middel om ons culturele erfgoed door te geven aan nieuwe generaties en (amateur) gezelschappen. Bovendien legt PodiumArchief verbindingen tussen de verschillende aangesloten archieven. Hoe meer gezelschappen zich aansluiten, hoe interessanter en veelzijdiger dit geheugen van de theatersector wordt. 

Theater Oostpool bestaat al meer dan 70 jaar, Muziektheater De Plaats vierde het 25ste jubileum. Door deze uitgebreide geschiedenis aan voorstellingen open te stellen kan iedere bezoeker, van geïnteresseerd publiek tot scholier, onderzoeker of jonge maker door een rijkdom aan informatie en materialen struinen. 

Ben je benieuwd hoe PodiumArchief werkt voor Theater Oostpool en Muziektheater de Plaats? Neem dan een kijkje op de publiekspagina app.podiumarchief.nl en struin door de twee collecties. De komende periode wordt er continu verder gewerkt aan het verdere digitaliseren van het fysieke materiaal van Theater Oostpool en Muziektheater de Plaats en aan het optimaliseren van PodiumArchief.

Zou PodiumArchief een goede archiefoplossing kunnen zijn voor jouw organisatie? Bekijk dan de mogelijkheden op podiumarchief.nl en neem contact op met softwareontwikkelaar Avisi. Wil je meer weten over het belang van archiveren in de podiumkunsten of kan je wel wat hulp gebruiken met je archief? Neem dan contact op met Podiumkunst.net. Daarnaast zijn wij erg benieuwd naar jouw ervaringen met het archiveren en digitaliseren van jullie voorstellingen, repetities, decor en nog veel meer! Deel jouw inzichten door contact op te nemen met Theater Oostpool en/of Muziektheater de Plaats. En vergeet natuurlijk niet een kijkje te nemen in onzede archieven op app.podiumarchief.nl!    

Neem contact op:

Contactpersoon Theater Oostpool
Nina Bos
nina@theateroostpool.nl

Contactpersoon Muziektheater De Plaats
Lise-Lott Kok
lise_lottkok@theaterdeplaats.nl

Contactpersoon Podiumkunst.net
Mijke Sekhuis
mijke@podiumkunst.net

Contactpersoon Avisi
Joël Christ
joel.christ@avisi.nl