Hans van Keulen is teamleider en conservator uitvoerende kunsten van de theatercollectie bij Allard Pierson. Allard Pierson is het museum en kennisinstituut voor de erfgoedcollecties van de Universiteit van Amsterdam. De uitvoerende collectie omvat muziek- en toonkunst en de collectie theater, dans en circus die wordt beheerd door Hans en zijn collega’s. In deze collecties zijn onder andere kostuums, maquettes, rekwisieten, foto’s, affiches en bladmuziek vanaf de zeventiende eeuw tot nu te vinden. Door middel van vaste en wisselende tentoonstellingen, evenementen en het openstellen van de collectie deelt Allard Pierson dit erfgoed met publiek. Vanaf 11 februari 2022 is bijvoorbeeld de tentoonstelling ‘Zeur niet’ over de Musicals van Annie M.G.Schmidt en Harry Bannink bij Allard Pierson te zien.
Een ondersteuningsinstituut voor de uitvoerende kunsten
Allard Pierson beheert de collectie van het Nederlands Jazz Archief (NJA) en Stichting Theater in Nederland (TiN), beiden ook consortiumpartners van Podiumkunst.net. Hans: “Samen met Stichting Theater in Nederland en het Nederlands Jazz Archief waren wij één van de eersten die aansloten bij Podiumkunst.net. De collectie van Allard Pierson was inmiddels behoorlijk gewaarborgd door de plaats die we kregen in de basisinfrastructuur. Maar wat er toen nog miste, met name na de opheffing van Muziek Centrum Nederland en Theater Instituut Nederland, was een eenduidige plek voor professionals; zowel de makers als het management dat daarachter zit. Met Podiumkunst.net is het verbinden en digitaliseren van podiumkunstcollecties erbij gekomen. Nu kunnen we podiumkunstcollecties in Nederland beter ontsluiten en bekend maken bij professionals.”
Van ‘wie heeft wat’ naar ‘wat hebben we samen’
Over de jaren heen zijn meerdere podiumkunstarchieven en uitvoerende gezelschappen opgeheven. De collecties van instellingen en individuele kunstenaars (zoals componisten, regisseurs, en acteurs) zijn bij verschillende archieven terecht gekomen en/of aangekocht. “Het is een groot verschil met toen ik begon in de erfgoedwereld. Destijds was er nog veel competitie tussen de organisaties bij het verkrijgen en beheren van archieven van bijvoorbeeld componisten en regisseurs. Zo van: ‘ik heb lekker dit en jij niet.’ Nu maakt het – los van de kosten en tijd om archieven te beheren, te ontsluiten, en te digitaliseren – eigenlijk niet meer zo uit bij welke partner en organisatie het materiaal ligt. Dat vind ik heel positief: zo willen wij in het netwerk van Podiumkunst.net ook werken.”
Podiumkunsterfgoed ontsluiten voor professionals
Het belang van Podiumkunst.net voor Allard Pierson en de podiumkunstsector is volgens Hans tweeledig. “Het interne belang van Podiumkunst.net is dat de informele samenwerking tussen instellingen die al bestond nu formeel en minder vrijblijvend wordt. Vanuit een extern oogpunt gezien kunnen we de collecties in Nederland nu beter ontsluiten en toegankelijk maken voor een breder publiek. Bovendien kunnen we onszelf bekend maken onder professionals om de sector te ondersteunen in digitaliseringstrajecten. Op deze manier hebben we de kans om onszelf sterker te maken en daarmee ook de podiumkunstensector – zowel de uitvoerende instellingen als de erfgoedinstellingen.”
Over deze reeks
De basis van Podiumkunst.net wordt gevormd door de zeven instellingen. Het bestuur van het netwerk ligt bij de directieraad waarin een vertegenwoordiger van elk van van deze instellingen zitting heeft. Wie zijn deze leden in de directieraad en wat drijft hen om de handen ineen te slaan om het netwerk van Podiumkunst.net te vormen? In deze interviewreeks stellen we de directieleden graag aan je voor.