maandag 21 november
12:00 – 18:30 uur
Poppodium PAARD
Prinsegracht 12
2512 GA Den Haag
Programma
→ Inloop met lunch: 12:00 – 13:00
→ Introductie door Johan Oomen
→ Keynote Polifonia: a digital harmoniser for musical heritage knowledge met Valentina Presutti
This talk is about the Polifonia Ecosystem, a collaborative, interdisciplinary effort to develop computing approaches for facilitating access and discovery of European Musical Heritage knowledge and to enable its creative reuse at-scale, connecting both the tangible heritage (instruments, theaters..) and intangible, and connecting previously unconnected data. Through semantic web technologies, artificial intelligence and data analysis the ambition of Polifonia is to provoke a paradigm shift in Musical Heritage preservation policies, management practice, research methodologies, interaction means and promotion strategies.
→ Stoffige Stukken met Carmen van Mulier
Hoe was het om in het theaterlandschap van de vorige eeuw te duiken en kennis te maken met populaire en minder populaire toneelstukken? Hoe was het om samen te spelen met die generatie acteurs, die de nieuwe generatie een andere doch leerzame manier van tekstbehandeling bij wilden brengen? En hoe mislukte dat vervolgens? Toneelspeler Carmen van Mulier neemt ons mee in haar ervaringen met het project Stoffige Stukken van Anne Maike Mertens/Nineties Producties, waarbij ze zich realiseerde dat alles nu anders, maar nog even fascinerend is in het theaterveld.
→ Verzamel de verzamelaars! met Vic van de Reijt
Door de opkomst van de streamingdiensten lijkt de toegang tot de muziek gemakkelijker dan ooit. Maar ondertussen vindt er achter de schermen een kaalslag plaats: zo verdwenen onder meer archiefinstellingen als het TheaterInstituut, Fonos, het Jazzarchief en het Nederlands Popinstituut. Voor een belangrijk deel hebben verzamelaars hun taak overgenomen, maar wat gebeurt er als zij komen te overlijden? Waar kunnen ze hun vaak unieke collecties nog onderbrengen?
→ Archiveren in de podiumkunsten met Mariet Calsius en Guido Jansen
Hoe krijg je kennis over archiveren bij de podiumkunstinstellingen? Er is al veel kennis beschikbaar over archiveren, maar vaak niet toegespitst op de werkpraktijk van de podiumkunsten. Hoe maak je die vertaalslag? Welke specifieke vragen lopen gezelschappen, orkesten en theatermakers tegenaan? En hoe help je hen op weg? Mariet Calsius (CEMPER) en Guido Jansen (Podiumkunst.net) gaan in gesprek over hun ervaringen en vergelijken de Nederlandse en Vlaamse situatie.
→ Muzikaal verbonden: Musidesk Ouverture met Annemarie Roetgerink
De Koninklijke Bibliotheek (KB) en Musidesk/Rijnbrink (MR) hebben gezamenlijk gewerkt aan het maken van metadata mappings voor de Musidesk collectie in Linked Open Data en meer specifiek RDA. De ervaringen binnen dit – zeer geslaagde – project resulteerden in richtlijnen aan andere collecties om hier ook mee aan de slag te gaan. En vervolgen de KB en deelnemers aan het Musidesk Ouverture project hun weg op het RDA-pad in een nieuw project, waarbij data van de Muziekcentrum van de omroep (MCO) centraal staat. Annemarie Roetgerink vertelt over de bevindingen, de resultaten en de aanbevelingen van Musidesk Ouverture.
→ Koffie en thee pauze: 15:05 – 15:35
→ Breakout sessie #1 Gezamenlijke duurzame platforms, hoe doe je dat? met Paulien Dresscher en Monique in het Veld
Tijdens de corona pandemie hebben podiumkunst-instellingen nieuwe vormen van interactiviteit ontwikkeld (streamingdiensten, registraties). De streams en registraties kunnen daarna worden vertoond en gearchiveerd. Dit is een bron voor nieuwe publieksgroepen. Samenwerking binnen de culturele sector is daarbij cruciaal vanwege de benodigde schaalgrootte.
Living Lab Open Cultuurdata (LLOC) onderzoekt dit: Hoe kan het aanbod van culturele instellingen bijeen worden gebracht zodanig dat (i) dit beschikbaar gesteld wordt volgens open standaarden op platforms ingericht volgens publieke waarden, (ii) dit optimaal wordt ontsloten voor exploratie door het publiek (iii) en duurzaam wordt opgeslagen en toegankelijk gemaakt?
→ Breakout sessie #2 De toekomst en positie van Podiumkunst.net met Johan Oomen
In 2021 werd Podiumkunst.net opgestart. Sindsdien presenteren en delen we onze missie en doelstellingen met onze stakeholders: de archiverende en de uitvoerende podiumkunstinstellingen. Intussen zijn er tal van projecten en adviestrajecten ingezet. Daarnaast zijn er eerste stappen gezet in het ontwerp van een gemeenschappelijke digitale infrastructuur voor de podiumkunsten. We zijn nu halverwege de eerste BIS-periode, en graag bespreken we onze toekomst en positie aan de hand van drie stellingen: (1) Waarom heeft Podiumkunst.net op dit moment bestaansrecht? (2) Wat verwacht je op dit moment van Podiumkunst.net in de dienstverlening en voldoet de dienstverlening aan je verwachtingen? (3) Voor de toekomst: welke behoeften destilleer je t.a.v. de dienstverlenging van Podiumkunst.net en waar mag meer op worden doorontwikkeld?
→ Breakout sessie #3 Het digitale platform van Podiumkunst.net met Mirjam Verloop
Podiumkunst.net werkt toe naar een digitaal platform waarin het Nederlandse podiumkunst-erfgoed samenkomt. De infrastructuur achter het platform omvat afspraken en technische voorzieningen die het voor elke podiumkunsten-instelling met een archief of collectie mogelijk maakt om aan te sluiten bij het digitale netwerk. Maar hoe moet zo een digitaal platform er uit komen te zien? Hoe stellen we de informatie beschikbaar voor de verschillende publieken met een zoekfunctie? Welke bron(nen) moeten worden aangewezen om de eenduidigheid in definities te waarborgen? En bij welke bestaande ontwikkelingen moet het platform aansluiten?
→ Afsluitend optreden van Ringo Maurer
Ringo Maurer onderscheidt zich door verschillende stijlen uit verschillende eeuwen te spelen op verschillende instrumenten. Zo speelt hij met een verrassend vooroorlogse flair ragtime, blues en jazz. Hij was te zien met Ellen ten Damme in de documentaire ‘Negen koffers’, over het Nederlands Jiddisch cabaretduo Lilalo, en ook in de docu ‘De Terugkeer van Drs. P’. Hij is pianist, maar bespeelt met eenzelfde handigheid ook andere instrumenten, en wil er soms ook nog wat bij zingen. Zijn muzikale voorbeelden zijn Jelly Roll Morton en Drs. P, maar ook obscuurdere namen als Frank the Dude Amacker en Klaas Okke worden door hem bewonderd. Voor ieder wat wils, gegarandeerd plezier!
→ Borrel: 17:00 – 18:30