Houdbaar, bruikbaar en zichtbaar
Op donderdag 10 juni organiseerden de Taalunie en Podiumkunst.net een webinar rondom Nederlandstalig muzikaal erfgoed en netwerken. De aanleiding voor dit evenement was het verschijnen van het rapport Lokalisatie van Nederlandstalig muzikaal erfgoed, geschreven door de Taalunie samen met CEMPER en Muziekweb. Dreigt het werk van Boudewijn de Groot, Louis Neefs, Corry Brokken, Annie M.G. Schmidt, Jan De Wilde, Woiski Sr & Jr, Drs. P, Wannes Van de Velde en vele andere auteurs en vertolkers van het Nederlandstalig lied te verdwijnen? Antwoord op deze vraag werd beantwoord d.m.v. verschillende columns, pitches, en presentaties van experts.
De liefde voor muziek
Programmamanager Podiumkunst.net, Monique in het Veld, opende het webinar en introduceerde de column van Jacques Klöters, publicist, programmamaker, neerlandicus en kleinkunstkenner. “Het populaire en het eenvoudige, het nederige, wordt onvoldoende gezien, wordt onvoldoende geschat in waarde.” Deze kritische blik van Klöters op wat er in Nederland en Vlaanderen wel of niet wordt gearchiveerd bracht het webinar naar het rapport. Samen met CEMPER en Muziekweb, presenteerde de Taalunie het rapport dat een onderzoeksopening geeft naar een betere houdbaarheid, bruikbaarheid en zichtbaarheid van belangrijk Nederlandstalig muzikaal erfgoed.
De aanbevelingen uit het rapport werden niet alleen onderbouwd door de experts van CEMPER, Muziekweb en de Taalunie, maar ook ondersteund door korte pitches van Paula Quint, Geert Buelens en Vic van de Reijt. Muziekbibliothecaris Nederlands Muziek Instituut, Paula Quint, benadrukte het belang van standaardisatie van muziekcollecties. Hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit Utrecht, Geert Buelens, legde de link tussen muziekcollecties en de wetenschap. Uitgever, publicist, muziekkenner en muziekverzamelaar, Vic van de Reijt, lichtte de rol van particulieren en hun muziekcollecties toe.
Kijk het webinar terug op het Podiumkunst.net YouTube kanaal.