.

AVA_Net Symposium: De Kracht van Gemeenschappen in AV Erfgoed

Op 20 juni 2024 vond het jaarlijkse AVA_Net Symposium plaats, een belangrijk evenement in de wereld van audiovisueel erfgoed. Dit symposium brengt professionals uit verschillende sectoren samen om te praten over de laatste ontwikkelingen, uitdagingen en kansen in het veld. Dit jaar stond het symposium in het teken van de cruciale rol van gemeenschappen bij het behoud, de toegankelijkheid en de presentatie van ons audiovisueel erfgoed. Het was dé plek waar deelnemers hun kennis konden delen, nieuwe inzichten konden opdoen en konden netwerken. Het symposium bood een gevarieerd programma met diverse sessies en panels, waar experts uit het veld hun inzichten deelden over actuele thema’s zoals digitale bewaring, toegankelijkheid van collecties en de rol van gemeenschappen in erfgoedbeheer.

door Samuel van Leeuwen

De aanwezigheid van onze programmanager Monique in het Veld maakte het symposium extra bijzonder voor Podiumkunst.net. Monique leidde een van de deelsessies en speelde daarmee een belangrijke rol in verschillende discussies, waar ze haar expertise en visie deelde met de aanwezigen.

Met o.a. Monique’s bijdrage bracht deze dag een verdiepende kijk op de rol van gemeenschappen in het behoud van audiovisueel erfgoed en werd het belang van samenwerking tussen verschillende organisaties en individuen in de sector benadrukt. Haar liefde en begrip voor de podiumkunsten en de uitdagingen van digitale bewaring en betrokkenheid van gemeenschappen kwamen duidelijk naar voren.

Thema van het symposium: Gemeenschap en participatie

Het thema van het AVA_Net Symposium 2024 was ‘Door een caleidoscoop van het AV-erfgoed: participatie en samenwerking met de gemeenschap’. Dit thema werd gekozen om te laten zien hoe belangrijk het is voor erfgoedorganisaties om gemeenschappen te betrekken bij hun werk, van het verzamelen en bewaren van audiovisueel materiaal tot het presenteren ervan aan het publiek. Monique onderstreepte dit thema in haar deelsessie en benadrukte hoe Podiumkunst.net actief werkt aan het betrekken van verschillende gemeenschappen bij hun netwerk. 

Betrek gemeenschappen vanaf het begin om initiatieven beter te laten aansluiten op hun wensen en behoeften.

Monique legt uit waarom ze deze sessie modereerde: “We werken regelmatig samen met de collega’s van AVA_Net. Saskia Arentsen benaderde mij nu specifiek omdat het thema van het symposium ‘community/gemeenschap’ zou zijn. Hoe bouw je met gemeenschappen je netwerk op?” Monique voelde meteen een verbinding met dit thema omdat het nauw aansluit bij Podiumkunst.net, waar actief wordt gewerkt aan het inrichten en ondersteunen van platforms. Dit maakte haar sessie over community platforms een vanzelfsprekende match voor het symposium.

door Samuel van Leeuwen

Onderbelicht belicht

De sessie van Monique draaide om de vraag: ‘Hoe kun je samen met communities onderbelichte verhalen ophalen, vertellen en met andere collecties verbinden?’ Met bijdragen van WO2Net, het Indisch Herinneringscentrum en The Need for Legacy ontstonden er boeiende gesprekken met het publiek. De sprekers deelden hoe belangrijk gemeenschapsbetrokkenheid is met voorbeelden zoals het Netwerk Oorlogsbronnen, waar onderbelichte thema’s zoals het deelproject over de NSB werden besproken. Het Indisch Herinneringscentrum richt zich op dekolonisatie en het herstellen van koloniale geschiedenis middels het platform Ons Land, terwijl The Need for Legacy de schijnwerpers zet op het erfgoed van makers van kleur, die lange tijd ondervertegenwoordigd waren in Nederlandse opleidingen en archieven met het nog te publiceren platform House of Legacies. Monique benadrukte het belang van het opbouwen en onderhouden van duurzame relaties met gemeenschappen en het creëren van platforms die niet alleen als archieven dienen, maar ook als levendige ruimtes voor interactie en inspiratie.

Technologie als katalysator voor verandering

Tijdens het symposium werd besproken hoe technologie kan helpen om audiovisuele bronnen toegankelijker te maken. In Monique’s sessie werd door een vraag vanuit de geïnteresseerde deelnemers o.a. de vooruitgang in automatische transcriptie voor Nederlandse AV-bronnen aan de orde gesteld, samen met de uitdagingen voor talen zoals Surinaams bij The Need For Legacy. Het toevoegen van transcripties kan helpen bij het gemakkelijker vinden van specifieke onderwerpen in archieven, wat momenteel in ontwikkeling is en veel interesse wekte onder de deelnemers. Er werd benadrukt hoe transcriptie-technologie kan helpen, niet alleen op hoog niveau, maar ook gedetailleerd, om informatie uit video- en audiobronnen te halen. Dit is een mooi voorbeeld hoe AI de archiveringssector zal transformeren, zowel voor AV-materiaal als andere bronnen. Er moet echter nog veel werk worden verzet om passende regels en afspraken hiervoor te ontwikkelen. Deze discussie onderstreept hoe technologische innovaties steeds belangrijker worden in het beheer van erfgoed.

Het ultieme doel

Het AVA_Net Symposium 2024 was niet alleen een moment om terug te kijken op de huidige uitdagingen en kansen binnen het audiovisuele erfgoed, maar ook een inspirerende stap vooruit naar meer inclusieve en duurzame erfgoedpraktijken. Monique’s bijdrage aan het symposium droeg hopelijk weer een stapje bij aan het bevorderen van gemeenschapsbetrokkenheid en innovatief erfgoedbeheer. Voor haar is de droom dat Podiumkunst.net dé plek wordt in Nederland voor de podiumkunsten, erfgoed en alles daartussenin, waar alle gezelschappen, groot en klein, zich thuis voelen.

Zo kunnen we echt onze geschiedenis tot leven brengen en als inspiratiebron dienen voor de toekomst.

door Samuel van Leeuwen

Monique in het Veld: Een inspirerende leider in erfgoedbeheer

Monique zorgt er als programmamanager samen met het team van Podiumkunst.net voor dat alle doelen en activiteiten, die sinds de oprichting in 2020 zijn bedacht, werkelijkheid worden. Samen  zorgen ze  ervoor dat alle  beloften worden nagekomen.

Ik hou aardig de vinger aan de pols van onze activiteiten, want we voeren het meeste, zo niet alles uit van wat we beloofd hebben.

Met Monique’s kennis en ervaring weet ze hoe belangrijk het is om erfgoed niet alleen te bewaren, maar ook toegankelijk en relevant te maken voor iedereen. Haar betrokkenheid bij Podiumkunst.net heeft haar dan ook tot een belangrijke en enthousiaste stem gemaakt in het betrekken van gemeenschappen bij erfgoedbeheer.

door Marcella Wempe-Wisbrun