Archiveren voor Dummies

Met de Archiveren voor Dummies-serie helpen we de podiumkunsten om de touwtjes in eigen handen te nemen. Door een podium te bieden aan experts en praktijkvoorbeelden delen we tools, handvatten en tips & tricks voor podiumkunstinstellingen om zelfstandig zorg te kunnen dragen voor hun archief. Zodat ze hun schatkamers duurzaam kunnen bewaren en open stellen voor anderen.

Archiveren #1 Absolute beginners: Hoe start ik met mijn digitale archief?

Je weet dat je een rijk en waardevol archief in je bezit hebt. Je wil daar op een goede manier zorg voor dragen. Maar hoe en waar begin je? En waar moet je allemaal op letten? In dit eerste webinar van de Archiveren voor dummies-serie helpen we je de eerste stappen zetten naar een duurzaam bewaard digitaal archief.

Samenvatting webinar

Opgeruimd staat netjes:
de start van jouw fysieke én digitale archief

In deze samenvatting lopen we door de vier stappen van het startproces om jouw fysieke en/of digitale archief te ordenen aan de hand van Project TRACKS. Daarna bespreken we een aantal praktijkvoorbeelden van een digitale inventaris van bladmuziek bij Orkest de Ereprijs.

Terugkijken webinar

Archiveren #2 Bewaren: Digitaal vergaat niet, toch? Digitale duurzaamheid

Dat je iets digitaal hebt opgeslagen betekent helaas nog niet dat dit op de langere termijn goed bewaard blijft. Hoe zorg je ervoor dat digitaal archiefmateriaal bruikbaar blijft én dat je het eenvoudig kunt vinden? Deze tweede Archiveren voor Dummies staat in het teken van digitale duurzaamheid.

Samenvatting webinar

Digitale duurzaamheid:
tips & tricks voor een vindbaar en bruikbaar archief

In deze samenvatting vertellen we je meer over wat 'duurzaam bewaren' nou eigenlijk betekent. Het Netwerk Digitaal Erfgoed biedt je daarna verschillende tips en tricks om je digitale archief duurzaam in te richten. Tot slot geeft Maas Theater en Dans ons een uniek kijkje in haar gestructureerde digitale archief.

Terugkijken webinar

Archiveren #3 Documenteren terwijl je maakt: Jouw archief in beeld

Je wilt dat mensen je werk zien! Maar een heel projectteam oprichten om de perfecte opnames van je voorstelling te maken, dat kost veel tijd en geld. Hoe kun je aan de slag gaan met je werk documenteren terwijl je het maakt? En hoe bouw je gaandeweg aan een archief dat niet alleen interessant is voor anderen, maar ook het maakproces ondersteunt? 

I.s.m. de Nederlandse Dansdagen en Cinedans organiseert Podiumkunst.net het webinar Archiveren voor Dummies #3: Jouw archief in beeld. Tijdens dit webinar krijg je tips voor hoe je het maakproces kunt documenteren, zonder dat het achteraf veel extra werk oplevert. 

Samenvatting webinar

Documenteren terwijl je maakt:
van de studio naar social media

In deze samenvatting worden we door het maakproces van Enrico Meijer, danser, filmmaker en muzikant, genomen. Enrico vertelt hoe een goede voorbereiding er uit ziet, de verschillende platforms waar je jouw maakproces kunt delen en het gebruik van juiste benamingen en tags. Ook gaan we dieper in hoe je het beste omgaat met je apparatuur, filmsoftware, manuele instellingen, editing software en geluid en muziek.

Terugkijken webinar

Archiveren #4 Auteursrecht: Achter slot en grendel?

Je wilt laten zien wat je in huis hebt! Maar weet je eigenlijk wel wat je wel en niet mag met je archiefmateriaal? Liggen de auteursrechten van je registratie bij de regisseur van de voorstelling of de producent van de opname?

Maarten Zeinstra, auteursrechten jurist en informatiespecialist introduceert een aantal kernvragen over auteursrecht en archief die helpen goed om te gaan met je materiaal. 

En Andrea Langendoen, adviseur bij DEN, kennisinstituut cultuur & digitale transformatie, vertelt over de tool regeljerechten.nl waar je kunt checken hoe je er zelf voor staat, én welke acties je kunt ondernemen.

Samenvatting webinar

Het monopolie op intellectuele creaties:
rechten en mogelijkheden

In deze samenvatting leggen we de vier onderdelen van intellectueel eigendom uit, namelijk auteursrecht, naburige rechten, portretrecht en publiek domein. Ook bieden we je een handig overzicht van de bouwstenen van Creative Commons waarmee jij iedereen in de wereld toestemming kunt geven je werk te gebruiken. Tot slot lopen we door de handige tool regeljerechten.nl waarmee je de rechten situatie van een bepaald collectie onderdeel kunt vast te stellen.

Terugkijken webinar

Archiveren #5 Digitaliseren: Alle dragers op maat gepreserveerd

Die mooie foto’s of die inspirerende opnames. In een doos op zolder worden ze sowieso niet gezien, en liggen ze wellicht zelfs te vergaan, te verkleuren en/of te vervagen! Maar digitaal en online kun je er van alles mee! Hoe digitaliseer je je archiefmateriaal? En waar bewaar je al het digitale materiaal? We gaan in gesprek met Tommy Ventevogel van Stadsarchief Rotterdam én tevens een van de coaches van Het Archieftraject. Hij geeft je tips en tricks om te gaan digitaliseren: of je het nou zelf gaat doen of gaat uitbesteden.

Samenvatting webinar

Van chaos naar maatwerk:
Hoe bereid ik me voor op digitaliseren?

In deze samenvatting hebben we het over het digitaliseren dan wel preserveren van jouw fysieke archief. We leggen het startproces uit aan de hand van een aantal stappen: identificeren, categoriseren, inspecteren, isoleren en prioriteren. We bespreken ook de verschillende vormen van degradatie en hoe die te voorkomen. Daarna leggen we verschillende niveaus van preservatie uit en geven advies over wanneer je welk niveau wilt toepassen. We ronden af door aandacht te besteden aan digitale opslag.

Terugkijken webinar

Archiveren #6 Digitaliseren: van foto naar jpeg

Oej, de foto’s zijn aan het verkleuren. Het zou handig zijn als ik ze digitaal had, dan kan ik ze ook makkelijker weer gebruiken! Maar hoe pak ik zo’n klus aan? Tijdens dit webinar gaan we aan de slag met het digitaliseren van foto’s. Tineke Fopma van theatergezelschap Tryater maakt onder begeleiding van digitaal erfgoedcoach Nynke Kuipers van Erfgoed & Publiek een begin aan het digitaliseren van het foto-archief. We kijken mee, leren hoe we het zelf kunnen doen, of hoe we het voorbereiden om uit te besteden. En we denken na over hoe we al die digitale foto’s handig kunnen verwerken.

Samenvatting webinar

TIFFs, JPEGs en PNGs:
Een stappenplan naar jouw digitale foto’s

In deze samenvatting bieden we je een stappenplan voor het digitaliseren van foto's. We beginnen met de voorbereiding; hoe ga je de foto's nummeren? Met welk systeem ga je de foto's registreren? En hoe stel je een kort en bondig plan vast? In stap 2 gaan we inscannen. We hebben het over verschillende scanners, resoluties en bestandsformaten. De derde en laatste stap gaat uiteraard over het duurzaam bewaren van de foto's.

Terugkijken webinar

Archiveren #7 Metadata voor dansarchieven

Carrières volgen over gezelschappen heen en rode lijnen ontdekken tussen verschillende choreografieën. Door archieven en collecties te verbinden wordt het mogelijk om nieuwe verbanden te vinden en legacies door te geven. Metadata vormt daarvoor de sleutel. Via gestandaardiseerde beschrijvingen kunnen bijvoorbeeld registraties op verschillende locaties naar elkaar verwijzen. Hoe bereid je je hier op voor? Welke informatie moet je hiervoor bijhouden, en hoe pak je dat aan? 

Samenvatting webinar

Beschrijvingen, standaarden en verbindingen:
een stappenplan voor metadatering

In deze samenvatting bieden we je een stappenplan voor het inventariseren en metadateren van je archief. 1) Identificeer welke metadata-elementen essentieel zijn voor jouw archief en pas deze toe. 2) Denk na over de behoeften van mogelijke gebruikers van je archief en wat voor informatie zij nodig hebben. 3) Maak afspraken over hoe je je archief gaat saneren en up-to-date houden. 4) Werk samen met collega’s en zoek experts op. Lees de samenvatting voor uitgebreide toelichting.

Terugkijken webinar

Documenteren #1 Een goed begin

Hoe bewaar je een maakproces? Wat leg je dan vast? Je kunt niet elke seconde opnemen, en een camera in de repetitiezaal heeft best wel impact. Hoe kun je alsnog iets bewaren? En waarvoor zou je dat doen?

Samenvatting webinar

Hoe documenteer je een maakproces? Tips, tricks en tools van een kunstenaar en een archiefprofessional

In deze samenvatting delen we tips, tricks en inspirerende good practices om je op weg te helpen met productie documentatie. Denk aan het gebruik van aantekeningen vs. audio-opnamen om te documenteren. Maar ook, wat te documenteren; discussies, improvisatie en de gedachten van regisseurs kunnen belangrijk zijn voor het documenteren van het creatieve proces. Lees de samenvatting voor alle afwegingen van zowel de kunstenaar als de archiefprofessional.

Terugkijken webinar

Archiveren #8 Hulp inschakelen: Wie is wie in de erfgoedsector?

Je wilt aan je archief werken, maar wie kan je daarbij helpen? Gelukkig zijn daar al verschillende partijen voor! Er zijn organisaties die speciaal zijn toegewijd aan het helpen van mensen bij hun archiefambities. Zij staan klaar om je te begeleiden om jouw archief toekomstbestendig te maken. In de achtste editie van Archiveren voor Dummies genaamd ‘Hulp inschakelen – wie is wie in de erfgoedsector?’ hebben we gesproken met vier experts op het gebied van archiveren, digitaliseren en het toegankelijk maken van cultureel erfgoed.

Samenvatting webinar

Bouwen aan een toekomstbestendig archief –
wie kan je daarbij helpen?

In deze samenvatting hoor je van vier experts wat zij voor jou kunnen betekenen in de erfgoedsector: Rowan Huiskes, digitaal erfgoedcoach bij Erfgoedhuis Zuid-Holland en het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE), Saskia Arentsen, communitymanager bij AVA_Net, Inge Baars, communitymanager bij KIA, en Lisa Lucassen, collectiespecialist bij de Theatercollectie van het Allard Pierson. Samen bieden zij inzichten in hun werkzaamheden en expertises en geven ze informatie, tips en tools die jou kunnen helpen bij het realiseren van jouw archiefdoelen en het beantwoorden van al jouw archiefvragen.

Terugkijken webinar

Podiumkunst.net en onderliggende partners spannen zich in om de informatie in deze kennisbank te actualiseren en/of aan te vullen. Desondanks is het mogelijk dat de weergegeven informatie onvolledig en/of onjuist is. De informatie in deze kennisbank wordt u aangeboden zonder enige vorm van garantie of aanspraak op juistheid.