Het Archieftraject
Podiumkunst.net en het Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur (NADD) nodigen instellingen en makers uit de design-, digitale cultuur- en de podiumkunstensector uit om met hulp van een coach hun archieven in kaart te brengen en plannen te maken deze duurzaam te bewaren en toegankelijk te maken.
Het Archieftraject
- 5 maanden
- 8 deelnemers
- Coach begeleiding, bijeenkomsten, workshops, webinars
- Aan de slag met jouw archief van A tot Z
Het Inventarisatietraject
- 2 maanden
- 4 deelnemers
- Coach begeleiding, bijeenkomsten
- Inventarisatie van jouw archief
Het Archieftraject
Elk gezelschap, ensemble, ontwerper, collectief, bureau, podium en festival bezit een schatkamer aan archiefmateriaal. De prachtige schetsen, kritische kanttekeningen en het rijke beeldmateriaal inspireren nieuwe makers, onderzoekers en het publiek.
Het Archieftraject helpt instellingen en makers op weg hun schatkamers op orde te brengen zodat ze die kunnen delen met anderen.
Podiumkunst.net en het Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur (NADD) nodigen instellingen en makers uit de design-, digitale cultuur- en de podiumkunstensector uit om met hulp van een coach hun archieven in kaart te brengen en plannen te maken deze duurzaam te bewaren en toegankelijk te maken.
Wat is Het Archieftraject?
Het Archieftraject is een professionaliseringstraject voor culturele instellingen en makers waarbij zij leren hoe ze zorg kunnen dragen voor hun archief. Hoe breng ik in kaart wat ik in huis heb? Hoe organiseer ik het eenvoudig? En wat komt er bij kijken als ik het wil delen met anderen, zoals collega’s, onderzoekers, andere makers of publiek?
Gedurende vier maanden word je begeleid bij het beantwoorden van deze vragen voor jouw situatie. Met hulp van een coach, geïnspireerd door workshopleiders en samen met andere deelnemers ga je aan de slag met je archief. Je verdiept je in hoe je jouw archief handig kunt aanpakken en wat je er nog meer mee kunt doen.
Aanmelden
Waarom deelnemen?
Het Archieftraject is bedoeld voor instellingen en makers die hun artistieke werk goed willen bewaren en beschikbaar willen stellen voor anderen. Op die manier kunnen de legacies van de Nederlandse podiumkunsten, design en digitale cultuur doorgegeven worden en dienen als inspiratie voor nieuwe makers.
Het Archieftraject helpt instellingen en makers om materiaal van het artistieke maakproces te documenteren en te bewaren en denkt mee op welke andere manieren dit materiaal ingezet kan worden, bijvoorbeeld als contextmateriaal of on demand beschikbaar via de website.
Het Archieftraject helpt om materiaal opnieuw in te kunnen zetten als manier om je impact zichtbaar te maken, als inhoud voor storytelling wie jij als instelling/maker bent en hoe je de kennis en expertise die je in huis hebt kunt delen met anderen.
Wat ga je doen?
Je volgt bijeenkomsten en workshops die je op weg helpen aan je archief te werken
Je verdiept je in hands on hulpmiddelen (online toolbox, webinars) om met je archief aan de slag te gaan
Je werkt zelfstandig aan het in kaart brengen en (her)organiseren van het archief
Je schrijft onder begeleiding van een coach een actieplan om de structurering van je archief na afronding van het traject voort te zetten
Voor wie?
Werken en plannen maken voor het archief beslaat de hele instelling. Waar van toepassing, neemt iemand van directie en een medewerker marketing en/of officemanagement deel aan Het Archieftraject. Eén persoon wordt de contactpersoon van het traject, waar de andere collega’s op specifieke momenten aansluiten, zoals bij een workshop gericht op zakelijke leiding/directie.
Ben je zelfstandige maker/zzp-er? Dan zal je zelf de verschillende rollen en perspectieven op je archief vertegenwoordigen. Sommige vraagstukken zijn dan ook niet van toepassing. Je coach denkt hierin met je mee en stemt het traject met je af.
Praktische informatie
- Deadline aanmelden: 16 december 2024
- Aantal deelnemers: 8 > 4 vanuit podiumkunsten, 4 vanuit design en digitale cultuur
- Periode: februari t/m juni 2025
- Bijeenkomsten op: informatie volgt
- Locatie: Rotterdam, Utrecht en online
- Tijdsinvestering: minimaal 80 uur
- Voor deelname is een financiële tegemoetkoming beschikbaar van €1750,-.
- Vragen: Mocht je vragen hebben over Het Archieftraject, schroom dan niet contact op te nemen met Guido Jansen (communicatie@podiumkunst.net).
De deelnemers
Het Inventarisatietraject
Een nieuwe editie van het Inventarisatietraject wordt nog gepland. Houd onze nieuwsbrief in de gaten om op de hoogte te blijven van de bekendmaking.
Mocht je vragen hebben over Het Archieftraject, schroom dan niet contact op te nemen met Guido Jansen (guido@podiumkunst.net).
Terug naar de kennisbank
Podiumkunst.net en onderliggende partners spannen zich in om de informatie in deze kennisbank te actualiseren en/of aan te vullen. Desondanks is het mogelijk dat de weergegeven informatie onvolledig en/of onjuist is. De informatie in deze kennisbank wordt u aangeboden zonder enige vorm van garantie of aanspraak op juistheid.