.

Leren Archiveren

Hoe draag je zorg voor je podiumkunstarchief? Met een paar eenvoudige richtlijnen kun je hier al goede stappen in zetten. CEMPER en Podiumkunst.net maakten samen de serie ‘Leren Archiveren’, instructievideo’s die tips geven voor je archiefzorg die elke maker of elk gezelschap kan inzetten.

#1 Hoe bewaar ik papier duurzaam?

Hoe bewaar je je archiefmateriaal nou goed? De zorg die je je materiaal kunt geven, hangt af van het soort materiaal waarmee je te maken hebt. In dit filmpje gaan we in op de zorg voor een papieren archief. Je kunt alles teruglezen in de Praktijkwijzer van CEMPER.

#2 Hoe bewaar ik mijn kostuums?

Op het podium komen we de prachtigste kostuums tegen! Maar welke plek krijgen ze eigenlijk achter de schermen? Op een duurzame manier zorg dragen voor je kostuums of kostuumarchief is niet niks. Met een aantal handige richtlijnen kun je hier al wel goede stappen in zetten. 

In deze video hebben we het over het duurzaam bewaren van textiel, het maken van een overzicht van je kostuums en over het fotograferen van kostuums.

Het Draaiboek voor de inventarisatie van een kostuumcollectie (2015) kun je online inzien en downloaden via Google Drive. Hier vind je ook alle sjablonen waarnaar verwezen wordt in de handleiding. Je kan de handleiding ook naslaan via ISSUU.

Meer lezen? Download de publicatie Kostuumcollecties. Richtlijnen voor beheer en behoud van Instituut Collectie Nederland (1999).

#3 Wat bewaar je wel en niet?

Bij het uitvoeren van je dagelijkse activiteiten, creëer je enorm veel archiefstukken. Denk aan e-mails, spelteksten, schetsen van composities, dansnotaties of scripts, contracten, facturen, verslagen van vergaderingen en zo voort. Wat bewaar je hier nu van? In dit filmpje bespreken we welke stukken je best bewaart en welke je kan weggooien. Wil je meer weten? Neem dan ook een kijkje in de Praktijkwijzer van CEMPER.

#4 Hoe maak ik een overzicht?

Archiefzorg begint altijd bij het in kaart brengen van wat je hebt. Zonder een overzicht te hebben van wat je hebt, kan je niet weten welke verdere stappen je moet ondernemen op vlak van archiefzorg. In dit filmpje leggen we je uit hoe je zo’n overzicht van je archief maakt. 

Wil je zelf aan de slag met het in kaart brengen van je archief? Bekijk dan even de Praktijkwijzer van CEMPER. Hier kan je niet alleen meer informatie terugvinden, maar ook het sjabloon dat in dit filmpje werd gebruikt downloaden.