In de jaren zestig en zeventig schreef Rob Touber als producer en regisseur geschiedenis in de Nederlandse muziek- en televisiewereld. Zijn creatieve samenwerking met artiesten en tekstschrijvers leidde tot een uniek repertoire dat nog altijd de tand des tijds doorstaat. De buitengewoon succesvolle podcastserie De Rob Touber Sound van Frank Jochemsen en Jim Immig bracht dit vergeten stukje erfgoed opnieuw onder de aandacht. Podiumkunst.net is trots om dit project als partner financieel te kunnen ondersteunen, en wij delen dan ook het enthousiasme van Frank en Jim voor dit bijzondere werk.
Afgelopen september startte seizoen 2, waarin Frank en Jim dankzij allerlei nieuwe en unieke vondsten het project naar een nog hoger niveau weten te tillen. Podiumkunst.net sprak met Frank en Jim over wat luisteraars in dit nieuwe seizoen allemaal kunnen verwachten.
Een nieuwe focus: tekstschrijvers in de schijnwerpers
Waar seizoen 1 een algemene herontdekking was van Toubers oeuvre, legt seizoen 2 juist de nadruk op de samenwerking van Touber met grote Nederlandse tekstschrijvers zoals Lennaert Nijgh, Drs. P, en Jaap van de Merwe. “We willen laten horen hoe Touber het werk van deze tekstschrijvers liet interpreteren door de artiesten uit ‘zijn stal’. Daarnaast stimuleerde hij deze tekstschrijvers om nieuw repertoire te ontwikkelen speciaal voor zijn shows en albums,” zegt Frank.
Jim voegt toe: “Het is ongelofelijk hoeveel onbekende pareltjes we tegenkomen. Liedjes die slechts één keer op televisie te horen waren, maar een cultuurhistorische waarde hebben die niet te overschatten is.” Zo is er een speciale aflevering over Toubers samenwerking met Gerard Reve, inclusief uniek audiomateriaal waarin Reve eigen gedichten voordraagt onder regie van Touber. “Het is alsof je echt een kijkje krijgt in het creatieve proces!” zegt Frank.
Een belangrijke nieuwe insteek in dit tweede seizoen is de aandacht voor de impact van tekstschrijvers op het succes van Toubers producties. Maar benadrukt Jim, is er in de podcast ook ruimte voor opnames van minder bekende artiesten en vergeten pareltjes uit het repertoire van Rob Touber. Terwijl grote namen zoals Drs. P en Lennaert Nijgh terecht in de schijnwerpers staan, biedt deze nieuwe serie de luisteraar ook de kans om minder bekende liedjes en teksten uit die tijd te herontdekken.
Podcast als archief
De kracht – en dus het succes – van het eerste seizoen lag in de combinatie van storytelling, interviews en muziekfragmenten. Ook in het tweede seizoen doen Frank en Jim op hun karakteristieke, eigen wijze weer veel nieuwe ontdekkingen, waaronder onbekende opnames van Adèle Bloemendaal en Willem Nijholt. “Adèle was een van Toubers grote muzen,” vertelt Frank. “Haar archief bevatte liedjes en sketches die nooit eerder gepubliceerd zijn. Het brengt haar veelzijdigheid als artiest opnieuw tot leven.”
Ook Ruud Bos, een vaste orkestleider en componist voor veel van Toubers producties, komt opnieuw langs: “Ruud had een ongeëvenaarde stijl van arrangeren,” zegt Jim. “Zijn nalatenschap bevat honderden tapes, waarvan veel unieke stukken, die nu in de podcast door ons voor het eerst worden beluisterd.”
Interviews met artiesten van toen zijn er ook weer: Boudewijn de Groot deelt bijvoorbeeld unieke herinneringen aan zijn samenwerking met Touber. “Een bijzonder moment was een opname waarin Boudewijn een Jiddisch lied zingt, iets totaal anders dan zijn gebruikelijke stijl,” vertelt Frank. “Het laat zien hoe Touber artiesten kon uitdagen om buiten hun comfortzone te treden.”
Rob Touber liet mensen dingen doen waarvan ze dachten dat ze het niet konden.
- Frank Jochemsen
Hoogtepunten en verwachtingen
Seizoen 1 bracht meer dan 65.000 luisteraars en won een eervolle vermelding van de prestigieuze Zilveren Reissmicrofoon, een erkenning die zelden wordt uitgereikt aan een podcast. Deze prijs onderstreept de uitzonderlijke kwaliteit van de serie en heeft een enorme impuls aan de zichtbaarheid en bekendheid van het project gegeven. Waren Frank en Jim aanvankelijk nog enigszins verrast door al deze waardering, met seizoen 2 hopen ze nog meer mensen te bereiken. “Die grote respons op de eerste serie laat zien dat er echt veel interesse is voor dit soort verborgen erfgoed,” aldus Frank.
En die interesse blijft niet alleen bij enthousiaste reacties. Er melden zich inmiddels ook luisteraars die eigen, uniek archiefmateriaal aanleveren. Zoals bijvoorbeeld Frans van Loenen, die bij Frank en Jim aanklopte met een paar unieke tapes vol bijzonder en waardevol materiaal en zo een belangrijke bijdrage leverde aan dit nieuwe tweede seizoen.
Bijzondere vondsten waren er ook dankzij de hulp van het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid en enkele artiesten zelf. Frank vertelt: “In de archieven van Beeld & Geluid ontdekten we talloze unieke opnames die we nu kunnen delen, maar daarnaast hebben artiesten zelf ook waardevol materiaal aangeleverd. Zoals bijvoorbeeld Gerard Cox en Jenny Arean, die ons materiaal toestuurden dat we nog niet eerder hadden gezien. Het is natuurlijk geweldig dat artiesten en luisteraars ons zo actief ondersteunen.”
Verhalen die blijven leven
Rob Touber stond bekend om zijn vermogen om talent samen te brengen. Zijn producties waren niet alleen muzikaal sterk, maar ook een showcase van de beste tekstschrijvers en muzikanten van het moment. “Wat Touber deed, was een vorm van kunstregie die we vandaag de dag bijna niet meer zien,” zegt Jim. “Ons doel met de podcast is dat zijn werk de erkenning krijgt die het verdient.”
Frank en Jim benadrukken dat de podcast niet alleen een eerbetoon is aan Rob Touber, maar ook een bijdrage levert aan het behoud van Nederlands cultureel erfgoed. “De kwaliteit van de geluidsopnamen en de persoonlijke verhalen maken deze serie tijdloos,” aldus Frank. “Al die positieve reacties van luisteraars bewijzen dat het publiek dit audiomateriaal nog steeds relevant vindt. Daar zijn we het hartgrondig mee eens.”
En daar sluiten wij ons als Podiumkunst helemaal bij aan. De Rob Toubersound toont de waarde van dit soort unieke archieven en levert daarmee een bijzondere bijdrage aan de doelstelling van Podiumkunst.net: uniek podiumkunsterfgoed weer zichtbaar en toegankelijk maken.
Luister en ontdek
De Rob Touber Sound 2 brengt vergeten liedjes opnieuw tot leven en biedt een nieuwe generatie luisteraars een kijkje in de glorietijd van de Nederlandse showbusiness van de jaren 60 en 70. Met verhalen, muziek en historische inzichten blijft Toubers nalatenschap springlevend.
Seizoen 2 is in september jongstleden van start gegaan met een tweeluik over Drs. P. Nu volgen drie afleveringen over Lennaert Nijgh, waarvan de aflevering met Boudewijn de Groot, die zijn herinneringen aan Nijgh deelt, net online is gezet en als zeer uniek wordt beschouwd! Boudewijn de Groot mailde Frank en Jim persoonlijk na de aflevering:
Zo, wat een uniek document. Boeiend en uniek vakwerk.
- Boudewijn de Groot
Later in het seizoen volgen afleveringen over Jaap van de Merwe en Jules de Corte. Daarnaast komen ook Ben Rowold en Guus Vleugel aan de orde. De podcast is te beluisteren via alle bekende podcastplatforms. Mis het niet!