.

DansMuseum: Verhalen van toen, kansen van nu

Een kijkje achter de schermen van het digitale dansarchief

Het dansMuseum, een initiatief van de Nederlandse Dansdagen en aangesloten partners, waaronder Podiumkunst.net, is niet zomaar een archief. Dit levendige platform, dat afgelopen november officieel werd gelanceerd, brengt dansgeschiedenis en toekomst samen. “We wilden een plek creëren die zowel verhalen uit het verleden vertelt als nieuwe mogelijkheden voor de toekomst opent,” zegt Claudia Laenen, directeur van de Nederlandse Dansdagen. Samen met Ronald Wintjens, mede- directeur, vertelt ze hoe dit ambitieuze project is ontstaan.

Een screenshot van de homepage van de website van het dansMuseum, zoals deze eruit zag in januari 2025

De vonk die het dansMuseum ontstak

Hoe begin je een digitaal museum voor dans? Volgens Claudia en Ronald was de pandemie een onverwachte katalysator. “Tijdens COVID zagen we hoe alles stilviel,” zegt Claudia. “Maar we ontdekten ook de kracht van digitale verbinding.  Een live-expositie was geen optie, maar een online tentoonstelling? Dat was een gamechanger.” Ronald voegt toe: “Het was een kans om dans niet alleen te bewaren, maar ook op een nieuwe manier tot leven te brengen.”

Die eerste stap leidde tot een platform dat sindsdien blijft groeien. Steun van beleidsmakers, partners op het gebied van technologie, erfgoed en archivering en artistieke inhoud en een bevlogen team maakte het mogelijk om groot te dromen. Podiumkunst.net speelde hierin een waardevolle rol door hun expertise op het gebied van digitale archivering en hun netwerk binnen de podiumkunsten. Deze bijdrage zorgde voor een stevige basis, waarmee het belang van dans als cultureel erfgoed breed werd uitgedragen. “Dans verdient het om gezien en bewaard te worden,” zegt Claudia. “En met het dansMuseum kunnen we dat wereldwijd doen.”

Een digitaal museum betekent niet minder emotie. Het betekent een nieuw podium voor herinneringen.

Wat maakt dansMuseum uniek?

Het dansMuseum is niet alleen een archief, het is een ontmoetingsplek. “We willen dat mensen dans niet alleen bekijken, maar zich erin verdiepen, erdoor laten inspireren en verrassen,” zegt Claudia. Het dansMuseum is een plek die in samenwerking met het veld, makers, publiek, onderzoekers en dansliefhebbers tot stand komt en levend gehouden wordt.  “Samen onderzoeken en vertellen we de verhalen van onze rijke dansgeschiedenis,” voegt Claudia toe. Podiumkunst.net heeft hierbij een verbindende rol gespeeld door kennis en partijen samen te brengen. 

En de impact is veelbelovend. Tijdens de lancering in november trok het dansMuseum al veel belangstelling. “We hebben gezien hoe enthousiast mensen reageren op het idee van een digitaal platform dat dans verbindt en toegankelijk maakt,” zegt Claudia. “Het is mooi om te zien hoe het dansMuseum nu al de interesse wekt van zowel professionals als liefhebbers.”

Met functies zoals een overzicht van belangrijke momenten en een bijdrage-optie voor bezoekers, sluit het dansMuseum direct aan bij de missie van Podiumkunst.net: het toegankelijk en duurzaam bewaren van podiumkunstenerfgoed, terwijl het nieuwe verbindingen en verhalen creëert.

Tech die danst

Een platform bouwen dat toegankelijk én professioneel is? Geen makkelijke klus. “In het begin hadden we wat uitdagingen met het ontwerpen van een gebruiksvriendelijke interface die zowel liefhebbers als onderzoekers aanspreekt,” zegt Claudia. Dankzij een samenwerking met creative consultancy bureau Zuiderlicht en de ondersteuning van Podiumkunst.net werd deze uitdaging overwonnen. “We werkten in sprints, met een iteratieve aanpak,” legt Claudia uit. “Dat gaf ons de kans om steeds kleine onderdelen te testen en te verbeteren. Zo groeide het platform geleidelijk uit tot een solide basis die zowel gebruiksvriendelijk als professioneel is.”

Technologie maakt dans niet minder menselijk. Het maakt het juist toegankelijker.

Groeien naar de toekomst

Wat staat er op de agenda voor het dansMuseum? Claudia en Ronald zien het groots. “We willen een interactieve kaart lanceren met historische danslocaties,” zegt Claudia. “Stel je voor dat je virtueel door de dansgeschiedenis van Nederland kunt wandelen.” Daarnaast wordt gewerkt aan een internationale samenwerking voor digitale tentoonstellingen. “We willen grenzen overstijgen,” zegt Ronald. “Dit is pas het begin.”

Podiumkunst.net blijft ook een belangrijke partner in deze groei. Met hun focus op innovatie en samenwerking in de sector, dragen we bij aan de ontwikkeling van nieuwe functies en de internationale ambities van het platform.

En het stopt daar niet. Educatieve programma’s, samenwerking met scholen en een jaarlijkse digitale festivaleditie staan ook op de planning. “We willen dat het dansMuseum een platform blijft dat inspireert en innoveert,” zegt Claudia.

Waarom dit alles?

Voor Claudia en Ronald draait het dansMuseum om meer dan alleen bewaren. Het gaat om delen, beleven en verbinden. “We hopen dat mensen niet alleen dans zien, maar voelen hoe belangrijk het is,” zegt Ronald. “Het is een onderdeel van wie we zijn.”

Dans leeft. En het dansMuseum zorgt ervoor dat het blijft leven.

Met het dansMuseum laat de Nederlandse Dansdagen zien hoe kunst en technologie hand in hand gaan. Het is een voorbeeld van hoe creativiteit zelfs in moeilijke tijden kan bloeien. “Dit is nog maar het begin,” zegt Ronald. “De toekomst danst.”

door Marcella Wempe-Wisbrun