“Ik ben altijd met van alles bezig geweest,” vertelt Miles Niemeijer (38), sinds februari 2023 freelance Muziekadviseur voor Podiumkunst.net. “Het is een beetje een cliché, maar we hebben allemaal maar één leven… Sommige mensen gedijen er erg goed bij om elke dag hetzelfde te doen, maar ik hou van wat meer avontuur in mijn werk. Dat geldt ook voor de rest van mijn leven – een beetje afwisseling vind ik wel leuk.” Wij spreken Miles over zijn ondernemende geest, zijn liefde voor muziek en over zijn nieuwe functie bij de jonge netwerkorganisatie Podiumkunst.net.
Miles volgde een Bachelor Geschiedenis en een Master Engelse Letterkunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en werkte tijdens zijn studie bij CREA, het cultureel centrum van de UvA. Daarnaast was hij actief als DJ en muziekprogrammeur.
Tijdens de jaren na de kredietcrisis (“toen er écht geen werk was”) richtte Miles samen met twee anderen een eigen bedrijf op: Het Vertaalcollectief. Het was in eerste instantie een vertaalbureau voor de culturele sector, later breidden ze uit naar de creatieve industrie. “Dat wil zeggen, óók film, apps, reclame en alles wat onder de noemer ‘creatief product’ valt,” legt Miles uit. “Toen we begonnen kwam meteen iedereen bij ons solliciteren, al hadden we in het begin nauwelijks zelf werk. Maar het was een goede aanloopfase, het liep heel hard. We deden ook allemaal nog dingen daarnaast, maar op een gegeven moment werd het bureau echt serieus en heb ik de belangrijkste partner uitgekocht – en toen kwam de coronacrisis.” Vanwege de veranderingen in de markt, en omdat hij het naar eigen zeggen toch wel uitdagend vond om eigenaar en werkgever te zijn, besloot Miles om Het Vertaalcollectief te verkopen in de zomer van 2021.
Passie voor muziek
“Door de coronacrisis was het uitgaansleven weggevallen en kon ik geen muziekprogrammeur- of DJ-werk doen, en ik merkte dat ik de muziek erg miste. Dat was toch altijd een given geweest in mijn leven, een passie die ik altijd heb gehad.” Hij pauzeert even. “‘Obsessie’ is misschien een beter woord. Daar wilde ik echt weer iets mee gaan doen, maar ik wilde niet per se het nachtleven weer in, wat ik goed kende uit mijn jongere jaren. Ik ben nu achtendertig, dus ik zocht iets inhoudelijkers.”
Dat was het moment dat Miles de vacature bij Podiumkunst.net voorbij zag komen op Culturele vacatures. Hij was direct enthousiast. “Er kwamen zoveel verschillende interesses van mij in terug. Podiumkunsten, geschiedenis, erfgoed. Én natuurlijk de muziek, met name het specialisme waarvoor ik ben aangenomen, de niet-gecanoniseerde disciplines, namelijk elektronische muziek, hiphop en aanverwante stijlen. Zo’n vacature, waarin precies deze dingen allemaal samenkomen, dat komt nooit meer voorbij. Ik heb dan ook alles op alles gezet tijdens de sollicitatie. Uit mijn eigen ervaring als werkgever was ik me ervan bewust dat, hoewel er ook gekeken wordt naar iemands CV en ervaring, het misschien nog wel belangrijker is dat je merkt dat iemand een baan écht graag wil en er op de juiste plek zou zitten. Het vervelendste wat je kan gebeuren als werkgever is dat je in iemand investeert die zichzelf niet helemaal terecht verkoopt als expert en dan uiteindelijk maar een half jaar blijft. Er zijn heel veel job hoppers, zeker in de culturele sector. Tijdens mijn eigen sollicitatiegesprek bij Podiumkunst.net werd mij dan ook gevraagd ‘zie jij jezelf hier voor langere tijd bij ons rondlopen?’ Dat is absoluut zo. Ik wilde die baan zó graag, en gelukkig werd dat gezien.”
Podiumkunst als erfgoed
Op de vraag wat Podiumkunst.net dan precies doet antwoordt Miles met aanstekelijk enthousiasme. “De missie van Podiumkunst.net is verbinden, ontsluiten en helpen een verhaal te vertellen. Dat vind ik fantastisch. Podiumkunst is erfgoed, cultureel erfgoed, en er zijn heel veel collecties in Nederland in de podiumkunsten. Podiumkunst.net is een netwerkorganisatie, geen eigen instelling. Zo doen bijvoorbeeld Beeld & Geluid, Nederlands Jazz Archief, Stichting Omroep Muziek en het Allard Pierson allemaal mee. Het idee is dat de collecties van de podiumkunsten-sector ontsloten en met elkaar verbonden worden, in de eerste plaats zodat makers er profijt van kunnen hebben. In mijn genre betekent dat bijvoorbeeld dat als jij beatmaker bent, je toegang hebt tot bijzondere registraties en documenten, alles wat jou als maker kan inspireren of waar je uit kunt putten. Denk bijvoorbeeld maar aan al die muzikanten die samples van klassieke muziekstukken hebben gebruikt voor hun nummers.”
Daarnaast doet Podiumkunst.net ook aan kennisbevordering met betrekking tot het archiveren van materiaal. “Hoe leg je dingen het beste vast? Wat komt daarbij kijken? Hoe moet je het digitaliseren? In de klassieke wereld heb je partituren, in het theater zijn er scripts, etc. – daar vind je ook van alles over terug op de website, wat er op dat vlak gebeurt. In de muzieksector gaat het momenteel veel over het belang van de hiphopcultuur in Amsterdam in de vroege jaren 90, waar flyers heel erg belangrijk waren. Iemand als Piet Parra speelde een belangrijke rol als kunstenaar en designer in de beginfase van die groeiende scene. Die informatie moet natuurlijk niet verloren gaan. Dat verhaal moet verteld worden, zodat er misschien binnenkort ergens een jonge Piet Parra op kan staan die daar weer inspiratie uit opdoet.”
Podiumkunst.net helpt ook verschillende projecten samen te brengen, nieuwe projecten te initiëren, samenwerken te bevorderen en mensen te laten reflecteren op velerlei thema’s binnen de podiumkunstwereld. “Vrij breed en veelomvattend dus”, merkt Miles terecht op, “maar het is ook nog een jonge organisatie, we zijn ons nog aan het ontwikkelen. Dat betekent ook dat ik nog mag meehelpen en denken over manieren om er ruchtbaarheid aan te geven. Met ons vertaalbureau heb ik dat ook meegemaakt; niemand kent je nog, dus je moet je laten gelden. Dat vind ik erg leuk om te doen.”
Duurzaam bewaren
Bij Miles’ rol als adviseur muziek hoort ook dat hij gaat kijken naar de vraag welke soorten materiaal wel of niet relevant zijn. Je kunt per slot van rekening niet álles bewaren. “Je zult dan bijvoorbeeld moeten gaan nadenken over de doelgroep en wat die allemaal nodig heeft. Audio kan natuurlijk voor makers heel belangrijk zijn, bijvoorbeeld de mastertapes en de demo’s. De nieuwste generatie artiesten van Top Notch hebben op een gegeven moment allemaal samen op Vlieland gezeten, waar onder meer Ronnie Flex uit voortkwam. Maar heeft iemand die eerste tapes nog? En hoe kun je op een duurzame manier met dit soort dingen omgaan?”
“Je moet helder hebben wat voor soort verhaal je wilt vertellen en wat je ermee wilt bereiken. Dat zijn het soort vragen die we ook stellen aan en bespreken met de deelnemende organisaties. Wij doen ons best ze bewust te maken van de waarde van het bewaren van dingen, maar uiteindelijk is wel het idee dat ze het zélf doen. Dat is meteen ook de uitdaging, want daar hebben ze vaak niet genoeg tijd of geld voor. Dan willen wij ze laten zien dat het ook op andere manieren kan, die het een stuk gemakkelijker maken. Door bijvoorbeeld je objecten op een passende wijze te bewaren, kan Podiumkunst.net ondersteuning bieden via sessies zoals ‘Archiveren voor Dummies’ of ‘Het Archieftraject’.”